Extra Painful – Yo La Tengo

Extra Painful

I dag skal jeg skrive en andmeldelse av gjennutgivelsen av plata Painful fra 1994 av bandet Yo La Tengo, som fant sted 2. desember ifjor. Helt først må jeg opplyse deg om at Yo La Tengo er et av favorittbandene mine.  Og før vi setter i gang med hele diskusjonen om at musikkutviklingen stagnerer med denne hemningsløse tilbedelsen av fortiden og drepende nostalgi… …

Og atter før vi setter i gang på ordentlig skal jeg fortelle litt om Yo La Tengo. Denne gjenutgivelsen var for å markere deres 30 års jubileum som band. Bandet ble dannet i 1984 av paret Ira Kaplan (gitar, vokal og keyboards) og Georgia Hubley (trommer, vokal og keyboards) I Hoboken, New Jersey. Sammen med James McNew (spiller bass og bidrar også på vokal og keyboard) har dette vært besetningen siden 1992 og er det fortsatt pr. i dag. Painful var bandets sjette album og den andre plata med daverende nykommer McNew. Men alt i alt er det utgivelsen av Painful som for mange markerer punktet det Yo La Tengo blir det bandet vi kjenner og elsker. Dette var også første plata der keyboards virkelig ble en viktig del av bandets lydbilde. Bandet holder fortsatt koken, den siste plata med nytt materiale, Fade, kom ut i 2013. De kommer ut med en ny plate, Stuff like that there i august der de spiller cover av andre og seg selv, men mer om det siden.

Tilbake til Painful og 1993. Hva med musikken på plata i seg selv? Er den bra, hvorfor gidde å høre på gammal musikk? På platas utbrettside, gatefold kalles det på engelsk, vet ikke hva det norske ordet er.) kan man i liten skrift lese utdrag fra noen plateanmeldelser som plata fikk i sin tid. Chicago Tribune sier; “Four stars. Yo La Tengo’s songs are minimalist in construction, epic in their depth of feeling…”

På den andre siden skriver Steve Blush, hos Cover(magasinet); “pretentious “indie rock” replete with anal, nerdy attitude and lame forgettable melodies. A record that lives ut to its name.”

På sett og vis har de begge rett. Fra et rent teknisk perspektiv er det riktig å si at sangene er minimale. Komposisjonene på denne plata er ganske enkle, de fleste sangene har bare et grunnmotiv. Men det er følelsene de klarer å putte inn i sangene som gjør dem bra som første andmelderen trekker fram.

Åpenbart nok mener jeg at dette er en bra plate, derfor skriver jeg om den og derfor ønsket jeg meg plata til jul. Nå skal jeg forsøke å forklare hvorfor det er en bra plate. Etter å ha lyttet masse på denne plata og tenkt en del har jeg kommet fram til at det som gjør den bra er helheten plata utgjør. Hvordan den holder en spesiell stemning gjennom hele plata. (Dette er også et unntak fra hvordan Yo La Tengo vanligvis holder på. Vanligvis bytter de sjanger og stil fra sang til sang, sånn spesielt I can hear the heart beating as one (som forøverig er en meget bra plate).) Denne stemningen eller temaet som jeg syns plata formidler er den følelsen av å vente på noe, uten å helt vite om det er godt eller dårlig. Samtidig som man også savner dette, eller at det er noe melankolskt og vemodig over denne ventingen. At ting kommer til å forandre seg og aldri mer bli det samme, og det er både godt og vondt på samme tid. Jeg tenker at det er denne følelsen platetittelen hentyder, siden dette går som en rød tråd gjennom alle sangene.

Det slår inn allerede med de første linjene sunget på åpningssporet Big day coming. Først flyter bare melodien oppå orgellyd mens Ira hvisker; “Lets be undecided lets take our time/sooner or later we will know our mind”. Allerede her treffer denne følelsen meg. Det er noe han venter på eller må ta stilling til men det lar seg ikke gjøre akkuratt nå. Du må bare sette deg ned, prøv heller prøve å slappe av selv om det er mye usikkerhet i livet ditt.

Refrenget, “theres a big day coming/ ’bout a mile away”, og teksten forøvrig utdyper dette videre. Hva en som venter ligger langt borte, det hjelper ikke å gruble eller stresse, man må bare ta det som det kommer. Helt på tampen av sangen visker Ira “I can hardly wait” bare for å gni stemningen enda mer inn. På dette punktet er jeg bare helt salig og syns; “sangen er bare utrolig fin om du spør meg”. Flott musikk trenger ikke stort mer enn et hypnotisk orgelriff og gitarfeedback.

Sporet legger dermed grunnsteminga for hele plata og det at sangen gjentas i en annen versjon mot slutten av plata er med å understreke dette. Andre versjon av big day coming spilles fortere og med fuzz på orgelet. Her tror jeg at den store dagen som ventes er nært forestående, kanskje allerede imorgen.

Okei da, her tolker jeg nok inn et overhengende konsept for plata som muligens ikke var påtenkt av bandet. I fanzinet som følge med plata (gjennutgivelse swag!) kan jeg lese at det ikke var noe konsept bak dette. Bandet liker bare å gjøre forskjellige versjoner av sine egne sanger.

Andre sporet From A motel 6 forteller om et par som utsetter en krangel som de begge vet kommer mens de zapper gjennom fjernsynet på et motel. Altså handler det igjen om venting. Sangen er også et godt eksempel på Yo La Tengos blanding av støy og popkompsisjoner. Ahh det støyriffet, musikk i mine ører.

Låta Dobbel Dare følger i samma gata som forrige. Sangen slutter med linja; “In the morning sky will know/ where we are”. Sånn jeg tolker det handler også dette om å vente. Å vente på at ting skal bli tydelig, avklart.

Å vente gjentas også veldig tydelig på femte sporet Nowhere near. Musikalsk sett følger den det samme sporet som åpningslåta med en sparsom melodi spilt på orgelet. Denne sangen synges av Georgia og hennes lavmelte synging går rett opp i melankoli på meg her. Såsom i teksten og, “everyone is hear but your nowhere near”. Igjen gir det en følelse av å vente noe eller å savne noe. Hvem enn you er, så er ikke you nær, men jeg tror you er her snart, håper jeg. Vel spiller dette egentlig inn i et overhengende konsept Tor? Handler ikke alle rolige sagner om dette. Jo da de gjør det, men legg litt godhvilje til og la meg spinne en rød tråd gjennom dette.

Så er det låta Sudden Organ da, som åpner platas b-side Jeg liker ikke den sangen så godt, jeg syns den blir ensformig. Jeg klarer heller ikke å tolke den inn i min overordnete tematiske helhet. Vel ikke alle plater er perfekte, ofte er det et svakt spor eller to.

Deretter er det sang A worring thing og jeg tror denne sangen handler om det jeg snakket om tidligere. Det hjelper ikke å gruble på det man ikke får gjort noe med nå. Skal man flykte fra det eller vente til klokka er slagen? Ikke godt å si deg venn. Tiden vil vise.

Låt nummer 8 sin tittel, I was fool beside you for to long, sier sitt. Hva annet en venting og savn er det å føle av denne musikken? Her blir gitaren bråkete igjen, jeg tolker det som at her er det snakk om å vente til man blir bitter. Etter denne kommer Whole of the law en cover av bandet The Only ones (et new wave band mest kjent med låta another girl, another planet.). En fin liten sang som går noe sånt som; “I could swim the lenght of the ocean/if i knew you where waiting there for me”. Jada denne sangen bor i samma gata som de andre.

Låt nummer 10 er den raske versjonen av Big day coming som jeg allerede har snakket om. Dermed er vi kommet til siste sporet, I heard you looking som uten tvil er et av de fineste instrumental/gitarsolo spor noensinne. Ira Kaplan er en gitargud, dette er hvordan det skal gjøres, ikke noe pentaton-skala, ikke noe bluesbends eller en fot på monitoren posering, bare følelse og intensitet. Hør hvordan han fyller musikken med forvrengt gitar. Jepp, det er sånn gitarspilling jeg liker. Og igjen solid backing fra bass, trommer og orgel. En gitarsolo alene er ikke nok til å lage en god låt om ikke resten av musikken er bra. Jeg føler at her kommer endelig forløsningen, hva enn du ventet er her og du står i det. Det er fortsatt uavklart men snart, snart.

Ok nå har jeg gått igjennom nesten alle sporene på plate for å forklare hvordan de passer inn i min tolkning. Når kommer til alt er dette bare min opplevelse av plate og den er nok forskjellig fra din. Men jeg syns at det er et av kravene til god musikk, at det er åpent nok til at du kan plassere inne egne følelser der. At det er rom for tolkning. Uansett om tolkningen min holder vann eller ikke, så sier det sitt at plata klarer å holde denne følelsen i meg. Plata er gjennomført, den utengjør en helhet (med et unntak). Du kan høre plata i en runde og slappe av eller fantasere en film til musikken (ok da Sudden Organ er egentlig en grei låt). Plata har på sett og vis gi det en dramatisk kurve.  Plata har også verdi i å være et flott eksempel på 90-talls alternativ rock sin blanding av elementer fra new wave, pønk, shoegaze og 60-talls rock, 70-talls pop og masse annet.  Det musikalske nivå er ikke teknisk skyhøyt men de er flinke på sin måte. ja så kan de ikke spille Dream Theater, men det var aldri det de ville.

Det er hvorfor jeg syns Painful er en bra plate. La oss nå se på selve gjennutgivelsen døpt Extra Painful. Hva gjør den ekstra? Først og fremst får vi en plate til med  demoversjoner, uutgitte spor og liveopptak. Denne er ikke på langt nær så kjedlig som slike ekstraplater pleier å være siden Yo La Tengo er et band som kan gjøre ganske forskjellige varianter av sangene sine. Demosporene er som vanlig ikke veldig anderledes. De akustiske liveopptakene av Big day coming og From a motel six gir derimot to spennende nye varianter. Disse og de tre uugitte låtene er med å gjøre ekstraplata til fin lytteopplevelse på egenhånd, både for gamle fans og nykommere.

Først burde jeg ha nevnt at plata kommer med et nytt cover, som egentlig bare er det gamle covert i rødt. Det opprinlige coveret er å finne i all sin prakt i inneromslaget rundt plata si. Plata kommer også som gatefold, som vanlig med dobbeltplater. Inni her er en collage av tekniskenotater, bilder og annen memorobilia som er artig å studere for en fan. Som om ikke det var nok følger det med en 7″ Shaker/For shame of doing wrong. En singel som ikke er å finne på selve plata men som ble gitt ut rundt samme tid. Kult extraswag det.

Det som virkelig er det kuleste er fanzinet som kommer med plata. (For de som ikke vet hva et fanzine er så er dette et enkelt hjemmelaget blad. Musikkfanzine inneholder ofte litt band intervju og diverse annet hyllende oftest skrevet av fans, derav navnet.) Her får vi korte intervju med bandet og studioteknikerne om arbeidet bak plata, sangene og innspillingen. Den er litt kort da, jeg skulle gjerne hatt mer, mer informasjon og mer bilder, men men. Det blir jo fort litt teit med bandbilder.

Som om dette ikke var nok følger det også med en nedlastingskode der du kan laste ned begge platene, singelen og enda flere livespor fra perioden. Jepp kjøper du plata får du med en digital konsertskive. Enda mer godsaker for fans. Masse flotte opptak og enda noen flere versjoner av sangene. For eksempel får vi en fjerde versjon av Big day coming, denne på hele 19:02 minutter, og selv det er ikke for lenge til å kjede meg.

Alt i alt synes jeg dette er en god gjenutgivelse, den oppfyller alle kravene og litt til. Jeg er glad for at jeg fikk denne pakka til jul.

Nå håper jeg du har lyst til å høre på plata. Den ligger på spotify. Det meste er å finne på youtube også.
Her følger en smakebit:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s