Støylegende besøker Oslo

All Ears festivalen for improvisert musikk går av stabelen denne helgen (Fredag til søndag). Støylegenden Otomo Yoshihide er hovedgjest.

Otomo er en av de store og lengst utholdende artistene til å komme ut av Japanoise bevegelsen på 90-tallet. Han gjorde seg bemerket med gitar og det «nye» instrumentet turntable (platespiller på godt norsk, med visse modifikasjoner.) Grunnen til at hans navn holdes i respekt her, er at han er en støyartist som faktisk lager musikk, og ikke bråk. Ja det er en forskjell på støy og bråk, mener jeg. Otomo representerer førstnevnte.
Her er et Youtube-klipp jeg liker godt, og som jeg tenker er en fin introduksjon til Otomo Yoshihide og hans karriære som spenner over avant garde til støy til jazz. I klippet får du høre Otomo på gitar sammen med sitt New Jazz Trio (pluss to gjester (Sachiko M på sinustoner!), så ikke New Jazz Quintet denne gangen(intern vits.).) der de tolker klassikern Lonely Women av Ornette Coleman. Mot slutten av videoen får du fornøyelsen av å se Otomo demonstrere hvordan man spiller platespiller til den søte fjernsyn-vertinnen. Dette er hvorfor jeg innbiller meg at støy er «folkelig» i Japan.

Otomo er en av disse artistene som later til å ha samarbeidet med alle. Jim O’Rourke, Nobukazu Takemura, Christian Marclay og Derek Bailey for å nevne noen. Han har til og med samarbeidet med skandinavias egne The Thing på utgivelsen Shinjuku Crawl (Smalltown Supersound).

Under All Ears blir det mulig å se Otomo i flere sammenhenger. I konsert solo. I konsert med Live Jukebox. Jeg vet ikke hva dette egentlig er, men beskrivelsen kaller det «musical destruction» og trekker linjene til Gustav Metzger. Kanskje en jukeboxs som ødelegger platene mens den spiller dem? Artig? Hvem vet, lytt med åpne ører.

Du kan se Otomo i samtale (eller talk på dårlig norsk) med Lasse Marhaug. Hvis du har overværet en slik samtale før så vet du hvor kleint det kan være. Denne gangen derimot tror jeg det kan bli en bra samtale. Marhaug er selv støyartist og har mye kunnskap om emnet, sjekk ut Marhaugs fanzine Personal Best.

På lørdag spiller Otomo konsert med prosjektet FEN, Far East Network. Som også består av Ryu Hankil (Sør-Korea), Yuen Chee Wai (Singapor),Yan Jun (Kina). Et samarbeid mellom asiatiske støymusikere samt å fremme vennskap og diplomati over grensene. Jeg har aldri hørt dem før, men jeg vil forvente alt mellom øreblødende støy og fuglekvitter.

Personlig har jeg mest hørt Otomos musikk gjennom «jazzgruppen», Otomo Yoshihides New Jazz Ensemble og plata Dreams (Tzadik) fra 2002. En heller loung-jazzete affære sett fra hans øvrige utgivelser. Absolutt anbefalt avslapping.

Se www.all-ears.no for fullstendig program og tidspunkt. Jepp, for er det en ting jeg har lært om støymusikk så er det at konsertene faktisk begynner når det står at de begynner. Ikke noe rock ‘n’ roll tullball.

Andre navn verdt å merke seg som skal spille på All Ears er Chris Corsano (US) og Mette Rasmussen (DK) i duo. Og duo med Fred Van Hove (BE) og Ab Baars (NL).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s